maandag 28 november 2011

Recept week 48

Banketletter

Benodigdheden:

5 plakjes Koopmans Bladerdeeg
1 pakje Dr. Oetker Amandelspijs
1 ei
een beetje bloem om te bestrooien
Oventemp. 200 graden

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen.
Laat 5 plakjes bladerdeeg ontdooien. Leg de plakjes die je niet gebruikt gelijk terug in de vriezer.
Klop een ei los en meng de helft van het ei door de amandelspijs.
Leg de 5 ontdooide plakjes op elkaar.
Bestrooi het aanrecht met bloem en rol de plakjes bladerdeeg uit tot een lange plak van ca. 25 x 40 cm. (draai de plak regelmatig om en strooi bloem op het aanrecht om plakken te voorkomen).
Rol van de amandelspijs een gelijkmatige rol van 35 cm lang (gebruik hier ook wat bloem bij om plakken te voorkomen).
Bestrijk de bladerdeegplak heel licht in met water en rol de spijsrol zo op de plak, dat er aan beide zijden ca. 2,5 deeg overblijft.
Rol de spijsrol verder zodat het bladerdeeg strak om de spijsrol heen valt en vouw de zijkanten dicht.
Rol de bladerdeegrol met amandelspijs tot een lengte van 45 cm en vorm er een letter (bijv. een S) en leg deze op de bakplaat.
Zorg ervoor dat de naad van de bladerdeegrol ca 1 c, boven de bakplaat zichtbaar is.
Druk de banketletter iets plat en bestrijk de letter met het losgeklopte ei.
Laat de letter 15 min. rusten en bestrijk de letter nogmaals met ei.
Prik ca. 8 gaatjes in de bovenkant van de letter.
Bak de letter in ca.25 minutern gaar en goudbruin.

Eet Smakelijk

vrijdag 18 november 2011

Recept week 46

Boerenkoolstampot

Ingrediënten voor 2 pers.

300 á 400 gr gesneden boerenkool
12 medium aardappelen
1 pakje gerookt dobbelsteentjes spek
1 rookworst
1 pot augurkenreepjes
zout
boter
verse jus of uit een pakje

Bereiding:

Voeg zoveel water toe tot de aardappelen net onder het water staan en doe de boerenkool er bovenop.
Strooi er een beetje zout overheen en zet de pan op het vuur. Nadat het aan de kook is moet het nog ongeveer 25 min. zachtjes doorkoken.
Smelt intussen in de koekepan de boter en bak hierin op zacht vuur de spekjes. Maak de jus uit het pakje volgens de gebruiksaanwijzing.
Snij de rookworst in dunne plakjes en naar smaak een hoeveelheid augurkenreepjes in smalle reepjes van 1/2 cm.
Controleer voor het afgieten of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken.
Giet dan de aardappelen met boerenkool af en prak het fijn met de stamper.
Voeg jus toe naar smaak, meng de spekjes met het braadvet, de rookworst en de augurkenreepjes door de stamppot.

Eet smakelijk

woensdag 9 november 2011

Recept week 45

Hoi Allemaal

Ik zet hier een Afrikaans Recept neer, omdat ik 2 familieleden uit Afrika heb en 1 die zit er voor zijn
stage daarom wil ik hier een recept neerzetten uit Afrika.

Zuid- Afrikaanse Bobotie

Ingrediënten: voor 4 personen

400 gr gehakt
1 zakje prei 250 gr
40 gr rozijnen
zout
1 pakje wereldgerecht Zuid-Afrikaanse bobotie
125 ml créme fraiche
1 zakje worteltjes 500 gr

Bereiding:

Bak het gehakt met de kruidenmix uit het pak in een koekenpan al omscheppend bruin en rul.
Schep de prei erdoor en bak ongeveer 3 min. mee.
Roer de sausmix met 2.5 dl water en de créme fraiche door elkaar en voeg de saus met de rozijnen aan het gehaktmensel toe.
Doe het mengsel over in een ovenschaal en zet de bobotie ongeveer 25 min. in een voorverwarmde oven (200 graden).
Kook intussen de rijst uit het pak volgens de aanwijzingen op de verpakking en de worteltjes in water met zout gaar.
Schep de worteltjes door de rijst en serveer met de bobotie.

Eet smakelijk

dinsdag 1 november 2011

Recept Week 44

Shoarmareepjes met groenten

Ingrediënten voor 4 personen:

1 teentje knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
3 el olie
400 gr. shoarmareepjes
1 rode en 1 gele paprika in stukjes
150 gr soepgroenten
1 blikje tomatenpuree
Witte Rijst
of gebakken aardappelen
Bereiding:

Fruit de knoflook met de ui in de hete olie.
Voeg de vleesreepjes toe en bak ze al omscheppend bruin.
Bak de paprikastukjes al omscheppend 3 min. mee.
Schep de soepgroenten erdoor en bak alles nog ongeveer 5 min.
Dit kun je serveren met witte rijst (die maken volgens de verpakking)
of gebakken aardappelen en komkommersalade.

Eet smakelijk